четвер, 11 вересня 2014 р.

Правило Алена (ілюстрація до лекції)

Фенек, мешканець пустелі Сахара 
На лекції в якості ілюстрації до питання законів та правил в екології (закони виконуються завжди, правила мають виключення) було наведено правило Алена.



Тибетська лиса з Гімалайських гір
Правило Алена — еколого-морфологічний закон, відкритий та обґрунтований Джоелем Асафом Аленом у 1877 році. Згідно із цим правилом у теплокровних тварин ті частини тіла, що виступають, у холодному кліматі є коротшими аніж в аналогічних видів у теплому. Завдяки цьому тварини, що мешкають у холодних природних умовах, набувають меншої питомої поверхні тіла і, як наслідок, менше втрачають тепла.

Песець, арктична лиса
Прикладом спрацьовування правила Алена можуть бути представники родини псових (Canidae) з різних регіонів. Так, найменші (відносно довжини тіла) вуха та ніс у цій родині спостерігають у блакитного песця (Alopex lagopus), що мешкає в Арктиці, а найбільші — у лисиці фенека (Vulpes zerda), що мешкає в пустелях Північної Африки (в основному в Сахарі).


Немає коментарів:

Дописати коментар

Тут ви можете як прокоментувати прочитане, так і написати особисто до викладача. УВАГА, всі повідомлення публікуються тільки після проходження перевірки.